Mandelfrikadeller

Fick ett tips i en kommentar från min kompis Helen om dessa små rackare till mandelfrikadeller och idag var det provlagning. Helt ärligt, kom inte och säg att det där inte ser ut som vanliga köttbullar. Utseendemässigt hade de nog kunnat lura vilken köttälskare som helst och jag kan nästan garantera att smak och konsistens inte heller kommer göra dig besviken även om de inte är exakt samma som i kött-köttbullar. Konsistensen är något fastare än köttiga köttbullar men mina farhågor om att de kanske skulle bli torra stämde inte alls. Mandelfrikadeller är något som antagligen kommer ersätta de köttiga kötbullarna i alla fall varannan gång här hemma!

Mandelfrikadeller (3-4 pers)

  • 100 g Sötmandel
  • 1,5 dl Ost, gärna cheddar eller herrgård
  • 1,5 dl Ströbröd
  • 2 msk Gul lök
  • 1 tsk Salt
  • 0,5 tsk Svartpeppar
  • 3 st Ägg
  • 1 liter Vatten
  • 2 st Fond du Chef Grönsaksfond (eller grönsaksbuljong)
  • 2 msk Smör eller olja
  • 1 msk Soja
  1. Mixa mandlar i matberedare.
  2. Finhacka löken och stek den sedan mjuk
  3. Blanda alla ingredienser och forma små bollar. Tänk på att de sväller vid kokningen.
  4. Koka upp fond/buljong och låt bollarna sjuda i 6-7 minuter. Fiska upp dom med en hålslev och låt rinna av.
  5. Stek bollarna gyllenbruna i smör eller olja och gärna lite soja för färgens skull.

 


Okej de små rädis-rosorna blev lite töntiga men jag ville bara testa hur det funkade efter att ha läst om det här.

 

6 kommentarer Lägg till

  1. Jag får lov att ge min vän Anton lite credd eftersom det är han som har tipsat om de här bad boysen. Åh, jag blir så sugen nu att det är löjligt, de är verkligen spektakulära! Går givetvis att göra i olika varianter!

  2. Felicia Kihlström skriver:

    Jag och min snubbe har precis lagat de här tack vare er och det blev fab! Uppskattar verkligen all veg-inspiration ni bjuder på!

    1. Joacim Winqvist skriver:

      Vad roligt att ni gillade! Ja vi är själva väldigt inspirerade av vegetariskt nu så vi delar gärna med oss av så mycket vi kan!

Kommentera