Plättbakelser med jordgubbar

Plättbakelser

Jag tror vi nämnde att vi har lite jordgubbsfrossa här hemma och något av det göttaste man kan kombinera jordgubbar med är plättar, jordgubbssylt och vanlijglass (eller grädde som Karro och Sixten föredrar). Pannkakor eller plättar har säkert alla sina egna favoritrecept på och vårt recept är hämtat way back, nämligen från hemkunskapen i skolan. Det blir jättegoda pannkakor men bäst av allt är att det är så enkelt att komma ihåg. Är man 1 person tar man 1 dl mjöl, 1 ägg osv. Är man 4 personer tar man 4 dl mjöl, 4 ägg osv. Den enda ändringen vi själva har gjort är att byta hälften av mjölet mot fint rågmjöl för att få dom lite frasigare och lite nyttigare.

Pannkakor/Plättar till Plättbakelser (utfodrar en hungrig)

 • dl mjöl (gärna hälften vetemjöl, hälften fint rågmjöl)
 • 1 nypa Salt
 • 1 dl Mjölk
 • 1 st ägg
 • 1 dl vatten
 • 1 msk smör
 1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
 2. Vispa i mjölken.
 3. Vispa i ägget.
 4. Vispa i vattnet.
 5. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
 6. Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

Sen är det bara att pussla ihop det som man vill, vi hade jordgubbssylt mellan lagerna, en klick grädde eller glass ovanpå, om man vill vara lite extra snofsig kan man ju alltid pynta sina plättbakelser med lite jordgubbar och ett blad citronmeliss!

En kommentar Lägg till

Kommentera