Tagliatelle non cartoccio

I Linnéstan här i Göteborg finns en enkel men mysig pastarestaurang som heter Pasta Haus som gör en grym Tagliatelle elle cartoccio. Cartoccio syftar på den ”snygga” förpackningen i form av en foliesvan. Vi har försökt återskapa rätten men beslutade oss för att skippa svan-förpackningen.

I originalreceptet ingår det även en stänk brandy i så skulle du råka ha det hemma så kan du avsluta med att smaka av med några droppar av den också.

Tagliatelle non cartoccio för 4 personer

  • 500 g kycklngfilé
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st citron
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 3,5 dl matlagningsgrädde
  • 4 msk pesto
  • 100 g mild gorgonzola
  • 1 dl parmesan
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 400 g tagliatelle
  1. Koka upp rikligt med pastavatten. Salta och tillsätt lite olivolja.
  2. Skär kycklingen lagom stora munsbitar. Lägg i en skål.
  3. Hacka vitlöken.
  4. Riv det yttersta av skalet på citronen.
  5. Blanda vitlök, citronskalet, svartpeppar och salt med olivoljan. Låt gärna stå i kylen i några timmar och marinera om du har tid.
  6. Koka pastan.
  7. Hetta upp en stekgryta. Bryn kycklingen i några minuter.
  8. Häll ner grädden och peston.
  9. Hacka gorgonzolan och riv parmesanen. Blanda ner i grytan.
  10. Gör en toppredning. Rör ut mjölet i vattnet och häll ner i grytan. Låt småputtra i ca 3 min.
  11. Smaka av med citronsaft, mer peppar och salt eller mer pesto.
  12. Servera den nykokta pastan med den krämiga pastasåsen, lite nyriven parmesan och till det en fräsch sallad!

5 kommentarer Lägg till

  1. Malin´s Diner skriver:

    Mums, så gott det låter och ser ut!

    Kram Malin

  2. Martin skriver:

    Hej! Låter smaskens.

    Är det en vitlök, eller en vitlöksklyfta som gäller?

    1. Hej Martin! Det ska vara en klyfta, har uppdaterat receptet.

Kommentera