Mammas skånska äggakaka

En av min mammas nationalrätter är fläskpannkaka eller som det heter i Skåne, Skånsk Äggakaka. Eller kanske som min amerikanske svåger kallade den, bacon pie. Oavsett namn så är den väldigt frasig och god. Har flera gånger försökt mig på att göra den men det blir helt enkelt inte lika bra som mammas. Ett hemligt knep som mamma gör är att använda ett rejält gjutjärn som alstrar mycket värme och som ger god yta. Jag kan tänka mig att man även skulle kunna lägga i några skivor syrligt äpple innan man ställer in den i ugnen men så gör inte mamma…

Skånsk äggakaka för 4 personer

 • 2 dl mjöl
 • 1/2 tsk salt
 • 1 nypa socker
 • 8 dl mjölk
 • 1 msk smör
 • 4 st ägg
 • 200 g stekfläsk
 • rårörda lingon
 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke.
 3. Blanda ner hälften av mjölken.
 4. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt det till smeten.
 5. Tillsätt äggen.
 6. Vispa ner resterande delen av mjölken.
 7. Låt smeten stå i en halvtimme.
 8. Under tiden kan du tärna fläsket och steka det i stekpannan. Se till att pannan är ordentligt het innan du börjar att steka. Ställ åt sidan. Låt ev fläsket rinna av på en bit hushållspapper en liten stund. Lägg sedan tillbaka fläsket i pannan.
 9. Häll smeten över fläsket och ställ in hela stekpannan i ugnen i ca 35 min.
 10. Servera med rårörda lingon och ett glas kall mjölk!

 

4 kommentarer Lägg till

 1. Marie skriver:

  Det är bara SÅ gott! Tack för receptet!

 2. Emma skriver:

  Åh, så gott! I brist på gjutjärn så har jag använt en vanlig springform. Funkade rätt bra, om jag inte minns fel..

  1. Vilket bra tips! Ska jag testa eftersom mitt gjutjärn har trähandtag.

Kommentera