Nattjästa bagels till frukost!

Jag har bakat bagels två gånger nu på kort tid, första gången blev dom lite skrynkliga men smakade bra ändå men jag ställde ändå frågan på twitter om hur man får dom lite slätare, fick inget konkret svar men fick ett tips på recept av Anne på Annes Food som jag testade, jag skippade tranbär och nötter som fyllning men toppade istället med sesamfrön och vallmofrön. Det bästa är att förbereda dessa på kvällen så att du kan få dom rykande nybakta till frukosten! Väldigt goda blev dom i alla fall, minst lika goda som från vår favvo-baglery i Boulder – Moe’s Bagels.

Bagels (ca 16 st)

Fördeg:

  • 12 g färsk jäst
  • 600 g vetemjöl special
  • 6,25 dl vatten, ljummet

Deg:

  • 12 g färsk jäst
  • 450-700 g vetemjöl special
  • 5 msk socker
  • 3 tsk salt
  • 1 msk mörk sirap eller honung
  1. Blanda ihop fördegen och låt jäsa i ca 2 timmar.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna och arbeta ihop till en hård deg, som inte ska kännas kladdig. Här får man känna efter och prova sig fram med mjölmängden eftersom olika mjöl tar upp olika mycket vätska.
  3. Blanda ca 10 minuter i degblandare eller dubbelt så lång tid för hand.
  4. Dela degen i 15 lika stora bitar, och forma till runda bullar om ca 120 g.
  5. Nu är det dags att fixa hålen i mitten. Tryck igenom ett par fingrar och dra ut lite lätt.
  6. Lägg att vila i 20 minuter till eller ställ in i kylen och låt jäsa över natten.
  7. Koka upp en gryta med vatten och tillsätt 1 msk bikarbonat. Lägg försiktigt i bagelserna och koka (inte stormkoka) en minut på varje sida ungefär.
  8. Valfritt: Om du inte vill ha plain bagels är det nu du kan pensla dom med vispat ägg och strö på valfri topping. Vi gillar sesamfrön och vallmofrön men här finns läge för improvisation!
  9. Lägg sedan på en plåt (jag får plats med 8 på var plåt). Grädda på 225°C i ca 14 minuter.
  10. Servera med cream cheese i valfri smak eller bara smör!

6 kommentarer Lägg till

  1. Malin skriver:

    Japp, dessa får det bli till helgen! Ser och låter väldigt goda.

    Kram Malin

    1. Joacim Winqvist skriver:

      Malin: Det tycker jag absolut att du ska testa! Det hade varit kul att höra hur dom blev och om du gjorde några justeringar på receptet. Fin blogg förresten!

  2. Dom här måste jag prova. Smidigt att nattjäsa dem i kylen!!

    1. Joacim Winqvist skriver:

      Ja det är en lyx att kunna stiga upp och bara skjutsa in brödet för gräddning en helgmorgon!

Kommentera