Kantarellpizza

För ett tag sedan rasade internet över de fasansfulla saker vi svenskar valde att lägga på våra pizzor. Den här tror jag nog de hade godkänt även om jag aldrig sett den på någon särskriven pizzeriameny. En riktigt höstig variant med kantareller och västerbottenost, eftersom kantarellerna kostar knark här och vi aldrig lyckas hitta några större mängder av de gula så fyllde vi ut med lite skogschampinjoner.

Kantarellpizza (2 små runda eller en plåt)

Pizzadeg

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Tomatsås:

  • 1 burk hela skalade tomater
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt & peppar

Topping

  • 1.5 l (ca) kantareller
  • 2 msk smör
  • 3-4 schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 dl (ca) västerbottenost
  • 1 tsk curry
  • salt & peppar
  • ca 1-2 dl persilja till garnering
  1. Sätt ugnen på 275°C
  2. Degen: Rör ut jäst och socker i ljummet vatten och knåda sedan i mjölet. Arbeta gärna degen med maskin i några minuter eller längre förhand.
  3. Tillsätt sedan salt och olja, knåda några minuter till. Låt degen jäsa minst 20 minuter.
  4. Tomatsåsen: Fräs lök och vitlök i smör. Häll på de krossade tomaterna och blanda i resten av ingredienserna. Låt stå och småputtra medans du gör färdigt det andra. Smaka sist av med salt och peppar.
  5. Topping: Hacka lök och vitlöken. Stek kantareller, vitlök och schalottenlök i smör. Smaka av med curry, salt och peppar.
  6. Kavla ut degen till en hel plåt eller gör två runda pizzor. Stryk ut ett tunnt lager med tomatsåsen och sprinkla sedan ut osten. Sprid ut lök- och svampblandningen så jämnt det går.
  7. Grädda i ca 10 minuter.
  8. Garnera med lite persilja.

En kommentar Lägg till

  1. Vilken lyxig pizza! Den hade jag gärna ätit upp – vilken dag i veckan som helst faktiskt 🙂

Kommentera