Kryddig lingonkaka

kryddig_lingonkaka_P1020617

Som vår svåger säger så kan man ju ha lingon till precis ALLT – lasagne, tacos… Frågan är om han inte till och med skulle käka sushi med lingonsylt på? Men i den här kakan passar det faktiskt alldeles ypperligt! En god och saftig kaka som går snabbt att slänga ihop till förmiddagsfikat.

Kryddig lingonkaka typ 12 bitar

  • 50 g smör
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl rårörda lingon
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • smör och ströbröd till formen
  • rårörda lingon till servering (och ev. vispad grädde)
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret.
  3. Smörj och bröa en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm, för 12 bitar). Funkar säkert bra med en vanlig rund sockerkaksform också.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Vänd ner rårörda lingon, grädde, mjölk och smör i äggvispet.
  6. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
  7. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och ingefära.
  8. Blanda ner i äggvispet och rör snabbt ihop till en slät smet.
  9. Häll smeten i formen. Ställ in i ugnen ca 35 minuter, kontrollera med provsticka att den är färdig.
  10. Skär i bitar och servera med vispad grädde och rårörda lingon.

3 kommentarer Lägg till

  1. Låter supergott, det här ska jag testa! Är också lite lingongalen! Tack för tipset. Fin bild!

Kommentera