Ruggig höstgryta med porter

Något av det bästa med hösten är dessa goda grytor som gör sig så bra i denna mörka årstid. Har man bara tid är arbetsinsatsen ganska liten, det mesta sköter sig självt när du väl ploppat det i grytan liksom. Som föräldraledig funkar en sån här rätt bra vilken dag som helst i veckan men annars kanske det är bäst att vänta till helgen. Tid förtjänar nästan en egen plats i ingredienslistan nedan.

  • 800 g grytbitar av nötkött
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 flaska porter (33 cl)
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 st lagerblad
  • 2 msk ajvar relish
  • 5 dl vatten
  • 250 g steklök
  • 1 hel vitlök
  • 200 g svamp (t.ex. trattkantareller)
  • 1 st zucchini
  • 1 bit rotselleri (ca 150 g)
  • 400 g korvar (t.ex. chorizo)
  • 2 dl förkokta vita bönor eller 1 burk (410 g)
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 150°C
  2. Vänd grytbitarna i en blandning vetemjöl, salt och peppar.
  3. Bryn köttet runtom i omgångar i en gryta som tål ugnsvärme.
  4. Tillsätt porter, kalvfond, lagerblad, ajvar och vatten.
  5. Lägg på locket ställ i mitten av ugnen ca 2 timmar.
  6. Skala och halvera steklökarna och vitlöksklyftorna.
  7. Skär zucchini och rotselleri i stora bitar och skiva upp korven.
  8. Bryn grönsakerna i en stekpanna.
  9. Tippa ner grönsakerna och korven i grytan.
  10. Låt stå ytterligare 30 minuter i ugnen.
  11. Skölj av bönorna och vänd försiktigt ner i grytan.
  12. Servera med potatis eller ett gott bröd!

En kommentar Lägg till

  1. Ulrica skriver:

    Den här måste jag bara göra inom en snar framtid. 🙂

Kommentera