Chokladbanankaka

På jobbet har jag den äran att jobba lite med (det grafiska till) tävlingen Årets Bak- och Dessertmästare som nu anordnas för tredje året i rad av Ögon. Vill du vara med behöver du bara skicka in en bild (recept om du vill) på någon dessert eller något du bakat och beskriva din passion för bakning, fyra finalister utses sedan av en jury som bl.a. består av Mia Öhrn och Roy Fares. Det man tävlar om är fina köksmaskiner och ett presentkort på 15.000 kr hos Bagaren & Kocken.

Chokladbanankaka

  • 1 dl socker
  • 1/2 dl råsocker
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 4 st mogna bananer
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 kall dubbel espresso (eller 0,5 dl kallt starkt kaffe)
  • 1 msk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Kokos till formen
  • Florsocker
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra en sockerkaksform eller en avlång brödform och skaka runt lite kokos.
  3. Blanda smör och socker och rör sedan ner äggen, ett i taget.
  4. Mosa bananerna och blanda ner i smeten.
  5. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner.
  6. Grädda i 175 grader i ca en timme.
  7. Låt svalna i formen och vänd sedan formen upp och ner.
  8. Sprinkla med lite florsocker for the looks.