Hemgjord vaniljsås

Att göra hemgjord vaniljsås är faktiskt inte så krångligt som man kan tro och himmelskt gott. Och om man som vi äter paj var varannan dag nu för tiden så räcker den här satsen till flera smaskiga bitar paj!

Hemgjord vaniljsås

  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 tsk maizena
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 vaniljstång
  • ev ytterligare 2 dl grädde
  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. (Tips! Mortla gärna vaniljfröna med lite socker med kniven mot skärbrädan så får du ut mer smak och vaniljfröna klumpar sig inte lika lätt. )
  2. Lägg i vaniljfrön och vaniljstjälkar i en gryta tillsammans med mjölk och grädde.
  3. Koka upp och låt stå i 5-10 minuter att svalna.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Vispa under tiden äggulor, socker och maizena till en fluffig smet.
  6. Rör ner äggsmeten i varma mjölken. Sätt kastrullen på medelvärme. Rör då och då tills såsen börjar tjockna något. Använd gärna en termometer (såsen ska inte bli gå över 75 grader).
  7. Ta av från värmen och låt vaniljsåsen svalna.
  8. Extra god blir den om du blandar i lättvispad grädde innan servering.