Hemkokt äppelmos

Nu har vi ätit så mycket äpplen att det snart är dags att svida om till äppelknyckarbyxor! Men vi har inte knyckt äpplena. Vi har köpt på Ica. Men om man skulle vilja ha närodlade och lagligt pallade äpplen så kan man ju kolla in denna sida där man faktiskt kan få ta del av andras skörd!

Jag blev så nöjd med jordgubbssylten som vi gjorde i somras så nu var det inte så läskigt att prova på att göra äppelmos. Och moset blev riktigt lyckat det också! För att ta det säkra före det osäkra tog jag i lite natriumbensonat men det håller sig säkert bra utan det också eftersom syltsockret innehåller en del konserverande ämnen.

 • 2 l rensade och klyftade äpplen
 • 5 dl syltsocker (hälften så många dl syltsocker som dl mos)
 • 1 krm citronsyra
 • 1 krm natriumbensonat
 1. Sätt ugnen på 100 grader. Ställ in nydiskade glasburkar på en plåt och låt stå där i 20 min så att de blir rena. Eller använd atamon* om du har det hemma.
 2. Koka locken.
 3. Häll 1 l vatten i en bunke. Blanda i citronsyran.
 4. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Lägg så snabbt som möjligt ner i vattnet så undviker du att syret missfärgar äpplena.
 5. Ta upp äpplena ur vattnet och lägg över i en stor gryta. Tillsätt några matskedar vatten.
 6. Låt småputtra under omrörning i ca 10-15 min.
 7. Mixa med stavmixer så att det blir så chunky eller ochunky som du önskar.
 8. Tillsätt sockret. De äpplena jag använde blev till ca 1 l mos så därför använde jag 5 dl socker.
 9. Blanda sedan ev i natriumbensonat, utrört i lite av moset.
 10. Låt småputtra i ca 10 min. Rör om då och då.
 11. Häll upp i de rena burkarna och sätt genast på locket.

* Du kan även få rena burkar genom att blanda varmt vatten med atamon (1 tesked atamon per deciliter vatten). Fyllt upp burkarna med vätskan.

5 kommentarer Lägg till

 1. Hemgjord äppelmos är verkligen fint och något jag kommer att ägna mig åt till helgen. Det är en fin tillfredsställelse att kunna toppa frukostgröten med något så lyxigt 🙂

  1. Joacim Winqvist skriver:

   Ja det är verkligen gott! Jag har alltid varit bortskämd med hemkokt äppelmos när jag växte upp och det går liksom inte att jämföra med det mos man kan köpa i butiken.

 2. Anneth Winqvist skriver:

  Mmmmm! Prova Vårgårdaris med mjölk, toppat med Äppelmos! Barnsligt gott!

 3. Nicolas skriver:

  Tror du inte citronsyran gör att den inte mörknar. Sockret borde nog kunna stå för resten av konserveringen som sagt. Väntar nu på recept på powerbar.

  1. Joacim Winqvist skriver:

   Receptet på powerbarsen kommer inom kort hoppas vi!

Kommentera