Moules Frites

Vi har haft en underbar helg! Vi har nämligen spenderat helgen på Bohus Malmön på ett väldigt vackert bröllop med med marint tema. Solsken, fina vänner, god mat och romantik.

Vad passade då bättre på fredagskvällen än att förbereda sig för detta romantiska event genom att äta moules frites. Denna rätt för våra tankar till en annan romantisk plats, nämligen Paris, som var stället vi första gången åt denna läckerhet.

Moules Frites för 2 personer

  • 2 bakpotatisar
  • salt
  • raps/majs/frityrolja
  • 600 g färska blåmusslor
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 kruka bladpersilja
  1. Häll vatten i en stor bunka. Salta vattnet tills det smakar salt. Lägg ner musslorna i vattnet och ställ kallt eller lägg i isbitar. På detta vis känner sig musslorna som fisken i vattnet och spottar ur sanden.
  2. Skiva upp potatisen i smala pinnar.
  3. Skölj potatisen och låt den rinna av i ett durkslag. Lägg på en handduk och torka torr med hushållspapper.
  4. Värm oljan i en stor gryta som tål hög värme. Vi använde vår järngryta. Sätt inte på fläkten och ha ett lock lättillgängligt. Värm oljan till 180 grader.
  5. Fritera potatisen i 3 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna potatisen svalna och dra grytan från värmen.
  6. Under tiden skrapar du musslorna under rinnande kallt vatten. Dra bort eventuellt ”skägg”. Släng musslor som är trasiga eller som inte sluter sig när man knackar dem mot diskbänken.
  7. Skala och finhacka vitlöken.
  8. Fräs vitlöken lätt i smöret. Häll över vin och grädde. Salta och peppra. Stormkoka.
  9. Värm oljan till 180 grader igen.
  10. Tillsätt musslorna till gräddkoket och koka på högsta värme under lock ca 5 min eller tills de har öppnat sig. Släng de musslorna som inte har öppnat sig.
  11. Fritera potatisen ytterligare 3 minuter. Ta upp och låt rinna av och smaka av med salt.
  12. Grovhacka och strö persiljan över musslorna.
  13. Servera gärna en aioli till!

 

6 kommentarer Lägg till

  1. Stephanie skriver:

    Mmmmm, love moules! Mkt trevlig blogg btw 🙂

    1. Stephanie: Tack så mycket!

  2. Petter skriver:

    Grädde?

    1. Joacim Winqvist skriver:

      Petter: Ja, vad tänkte du på?

Kommentera