Pumpasoppa

Förra året vid den här tiden var vi i och hälsade på kusinen i Colorado, sippade på pumpkin spice latte, besökte en pumpafarm och firade halloween för fulla muggar! Här hemma är ju inte traditionerna kring denna högtid riktigt lika stora men lite pumpasoppa är ett måste på hösten. Särskilt en vacker höstdag som denna! Servera gärna med dinkelfrallor.

Pumpasoppa

Pumpasoppa för 4 personer

  • 1/2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 700 g pumpa
  • 1 kub kycklingfond
  • 2 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 1/2 krm gurkmeja
  • 1 dutt chiliflakes, curry och timjan
  • saften från 1/2 lime
  1. Hacka lök och vitlök.
  2. Skala pumpan och skär i kuber.
  3. Sautera i löken och vitlöken i oljan och smöret i en stor gryta.
  4. Tillsätt pumpan och bryn i 5-10 min.
  5. Tillsätt fonden och vattnet och låt sjuda i ca 10 min.
  6. Mixa till en slät soppa när pumpan känns mjuk.
  7. Tillsätt de övriga ingredienserna.
  8. Låt koka upp och sjud sedan i 10 min.
  9. Smaka av.

6 kommentarer Lägg till

  1. Åh! Vad glad man blev av de här bilderna! 🙂 Har faktiskt aldrig gjort pumpasoppa men nu när du skriver att det är ett måste så får jag se till att det blir av. Kanske upptäcker jag en ny favorit?

  2. Krönikören skriver:

    Jag gjorde denna soppa i helgen, serverade med vitlök- och chilifrästa krutonger. Jättegott!

    1. Vad roligt att höra! Lät ju smaskens med krutongerna till också!

Kommentera