Ruggigt god pumpapaj

Igår var det halloween i USA. Det firade vi genom att baka pumpapaj och den blev ruggigt god!

Pumpapaj ca 8-10 bitar

Pajdeg:

  • 250 g mjöl (motsvarar lite drygt 4 dl)
  • 1 msk socker
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 175 g kallt smör
  • 1/4 dl vatten

Fyllning:

  • 5 dl pumpapuré*
  • 4 st ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk mald ingefära
  • 1/4 tsk malda nejlikor
  • 2 1/2 dl grädde
  1. Lägg mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker och tärnat smör i en matberedare. Mixa till en grynig massa.
  2. Häll i vattnet när matberedaren är på. Kör tills det blir en deg.
  3. Kavla ut degen. Klä en pajform med degen. Spara lite av degen till dekorering. Nagga. Ställ i frys i 10 min.
  4. Sätt ugnen på 160 grader.
  5. Grädda pajskalet i ugnen i 15 minuter.
  6. Gör fyllningen under tiden. Vispa ner ett ägg i taget i den kalla purén.
  7. Blanda socker och kryddor i en liten skål och rör sedan ner det i smeten.
  8. Tillsätt grädden.
  9. Häll smeten i pajskalet och grädda i ca 45 minuter.
  10. Kavla ut ögon och mun till dekorering och lägg på pajen.
  11. Låt gå ytterligare 15 min, tills fyllningen är fast.
  12. Låt gärna stå kvar i ugnen med luckan öppen för att undvika att få sprickor i kakan.
  13. Severa med vispad grädde eller vaniljglass!

* Pumpapuré gör du genom att ta en halloweenpumpa eller butternuttpumpa. Om du har butternuttpumpa är det enklast att skala pumpan och sedan tärna ner den i kuber. Använder du halloweenpumpan tar du skär av ”hatten” på pumpan och gröper sedan ur den med en sked och får samtidigt en fin lykta! Oavsett vilket lägger du sedan pumpan i en gryta och tillsätter någon matsked vatten. Koka tills pumpan är mjuk. Häll av överflödigt vatten. Mixa! Låt svalna helt.

Förra året var alla 3 utklädda till Superman, här Klara och kusinen Axel.

 

2 kommentarer Lägg till

Kommentera