Dumplings med svamp och ingefära

dumplings

Dumplings är ju tydligen da shit i Stockholm men här i Göteborg finns ännu inte dumplings i prisvärd snabbmatsform. Så då blir det till att snickra ihop egna. Lite pillrigt men SÅ värt det! Jag skulle nog kunna äta dumplings all day, ‘ery day om någon hade tvingat mig. Men med ingefära och svamp i fyllningen så behövs inga hot eller mutor – jag äter ändå! Här kan man ju välja själv om man vill göra dumplingsen (heter det så?!) vegetariska eller köttiga. Oavsett så är det väldigt gott att servera tillsammans med dippsås, gurksallad och edamamebönor. Börja gärna med gurksalladen först eftersom den bara blir godare om den får stå och dra.

Svampdumplings med ingefära (ca 30 st)

  • 1 klyfta vitlök
  • 3 cm ingefära
  • ½  chili
  • 200 g svamp (ex skogschampinjoner, shitake)
  • 200 g fläskfärs/mosad tofu
  • 2 msk sesamolja
  • 1 tsk sriracha/sambal olek
  • 1 msk honung
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 vårlökar
  • 1-2 pkt gyoza-ark
  1. Hacka vitlök, chili och ingefära fint.
  2. Hetta upp en panna med sesamolja och bryn vitlöken, ingefära och chilin.
  3. Lägg i en bunke.
  4. Finhacka svampen.
  5. Stek svampen. Lägg i bunken. Låt svalna något.
  6. Tillsätt sriracha/sambal, honung, vårlök, vinäger och soja.
  7. Tillsätt fläskfärsen/tofun.
  8. Lägg en klick blandning i mitten av , pensla kanterna med lite vatten och försegla dumlings efter tycke och smak.
  9. Stek i olja till de får lite färg.
  10. Slå på lite vatten och täck med lock/bakplåtspapper så att dumplingsen ångas. Ånga i 5-7 minuter.

Asiatisk Dippsås

  • ½ dl japansk soja
  • chili efter smak
  • 1 lime, pressad
  • en skvätt sriracha/sambal olek
  1. Blanda ihop och servera. Lätt som en plätt!

Asiatisk Gurksallad

  • 1 gurka
  • 4 salladslökar
  • 1/2-1 röd chili
  • 1 msk sesamfrön
  • 1/2 dl risvinäger
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 msk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk socker
  • 1 dl hackad färsk koriander
  1. Skiva gurkan så tunt du kan. Blanda med skivad salladslök, hackad chili och sesamfrön.
  2. Rör ihop de övriga ingredienserna och häll över grönsakerna. Låt gärna stå och dra i en halvtimme.

Edamamebönor

  • edamamebönor m skal (finns i frysdisken)
  • flingsalt
  1. Lägg bönor i ångkorg alternativt i en kastrull med lite vatten i botten.
  2. Ånga i ca 5 minuter.
  3. Ta av från ånga. Skala. Strö flingsalt på och servera.

8 kommentarer Lägg till

  1. Helen skriver:

    Det låter helt underbart! Ska testa vid tillfälle!

    1. Ja det måste du nästan göra, dom är supergoda!

  2. Lucas skriver:

    Ett tips: kör gurkan med potatisskalaren. Blir nice

    1. Joacim Winqvist skriver:

      Ja potatisskalare eller osthyvel är ett bra tips för att få den riktigt tunn!

  3. Karolina skriver:

    Åh så gott och åh vilken trevlig blogg!

    1. Joacim Winqvist skriver:

      Tack så mycket Karolina!

Kommentera