Världens godaste semlor

semlor

Vi har ätit en och annan semla i våra dar. Och ofta blir hemgjorda semlor väldigt goda men oftast väldigt tunga av någon anledning. Nu testade vi ett nytt recept där man börjar med att göra en fördeg och det är nog det som gör bullen så otroligt saftig och luftig.

Fördeg:

  • 400 g mjölk
  • 520 g vetemjöl
  • 50 g jäst
  1. Värm upp mjölken till fingervarmt (37° C).
  2. Blanda jäst med mjölken och tillsätt mjölet.
  3. Kör det i en matberedare i ca 5 min. Låt vila i 20 min.

Deg 2:

  • 320g vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk nystött kardemumma
  • 160 g rumstempererat smör
  • 200 g socker
  1. Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör i cirka 8 minuter i maskinen.
  2. Dela degen på 30 lika stora bitar (cirka 60 g/st).
  3. Runddriv bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 2 timmar. Grädda mitt i ugnen på 225 °C och grädda i ca 8 min.

Fyllning:

  • mandelmassa
  • lite mjölk
  • en liten nypa salt
  • lite finhackade mandlar, gärna lite lätt rostade
  • grädde
  • florsocker
  1. Klipp eller skär av ett lock på semelbullarna.
  2. Mosa ihop mandelmass och mjölk med en gaffel. Tillsätt en gnutta salt och blanda ner lite finhackade och rostade mandlar för mer smak och textur.
  3. Fyll bullen med mandelfyllningen.
  4. Vispa grädde och lägg/spritsa det över fyllningen.
  5. Sätt på locket och pudra över lite florsocker. Ta da!

11 kommentarer Lägg till

  1. frk F skriver:

    Sannerligen! Det blev verkligen världens bästa semlor av de där bullarna. Tack för receptet!

    1. Vad roligt att höra! 🙂

  2. Anneth skriver:

    Mums! Nu är semlorna bakade och de blev helt superba!

    1. Joacim Winqvist skriver:

      Det kan jag tänka mig, vad kul att höra!

  3. Anneli Nedlund skriver:

    Jag har bakat väldigt mycket semlor i mina dar och det här är i särklass det bästa receptet någonsin. Stort Tack .

    1. Joacim Winqvist skriver:

      Tack själv! Det glädjer oss att det blev goda semlor. Ha det bra!

  4. Isa skriver:

    Så oslagbart goda!

  5. Isa skriver:

    Det godaste semlorna någonsin. Har bakat dom i ett par år och tänker aldrig byta recept ❤️

    1. karrowinqvist skriver:

      Så härligt att få höra! 🙂

Kommentera