Vardagsbröd

enkelt_brod_P1040440

Lätt som en plätt. Easy-peasy. Rykande färskt bröd som smakar mycket barndom och passar perfekt under ett täcke av smör och någon liten skiva ost.

Enkelt bröd

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten (37°C)
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl yoghurt/fil/turkyoghurt
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 6 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
  1. Smula jästen och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung, yoghurt, rågsikt och den största delen av mjölet.
  2. Arbeta degen smidig och jäs i 30-45 minuter.
  3. Dela degen i 2-4 delar och rulla varje del till en längd och lägg längs med kortsidan på en plåt. 2 delar blir som limpor, 4 som baguetter och 3 någonting mitt-emellan.
  4. Låt jäsa i 45-60 minuter.
  5. Grädda i 225°C i ca 15-30 minuter beroende på storleken du har valt. Om du bara gör 2 bröd så kan du sänka värmen på ugnen till 200°C.

3 kommentarer Lägg till

Kommentera