Hot pocket piroger!

hot_pocket_piroger-1040358

För en tid sedan hittade vi till Café Liba. Det är ett riktigt bra hak som kanske inte har de mest pittoreska omgivningarna men de lagar så himmelskt goda piroger att utsikten mot industriområdet liksom kan kvitta. Diggar man inte att stanna och äta kan man även köpa med sig hem och lägga i frysen.

Men Gamlestaden är ibland långt borta och då får man laga egna piroger till middag, mellis eller skogspromenaden.

Piroger ca 16 piroger

Deg:

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1  chili
  • 1-2 msk torkad basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk råsocker
  • 1 tsk salt
  • 2 burkar bönor (á 400 g) (ex svarta, borlotti eller kidney)
  • 1 dl urkärnade oliver
  • ev färska kryddor (ex basilika, oregano, persilja)
  • någon deciliter smakrik ost
  • ev 1 ägg till pensling
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  3. Blanda jäst och degvätska.
  4. Tillsätt socker, salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  5. Låt degen jäsa i ca 40 min.
  6. Sätt ugnen på 225 grader i god tid.
  7. Skala och hacka lök och vitlök.
  8. Kärna ur och finhacka chilin.
  9. Fräs allt tillsammans med basilikan i olja.
  10. Tillsätt tomater och tomatpurén och låt fräsa med nån minut.
  11. Smaka av med socker och salt och låt puttra utan lock ca 5 min.
  12. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Rör ner bönorna och hackade oliver i lökröran och låt kallna.
  13. Hacka ev ner lite färska kryddor.
  14. Dela degen i 12 bitar. Kavla ut bitarna till rundlar – ca 12 cm i diameter.
  15. Lägg en klick bönröra och lite riven ost på varje rundel och vik ihop degbitarna till halvmånar. Tryck till ordentligt i kanten med en gaffel.
  16. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla ev med uppvispat ägg.
  17. Grädda ca 15 min.

hot_pocket_piroger-1040359

3 kommentarer Lägg till

  1. Ah, piroger, det var längesen. Tackar och bockar för påminnelsen och skriver upp att jag ska testa er bönröra i nästa gång!

Kommentera