Knådfritt grytbröd

grytbrod

Okej nu kör vi, det här receptet hittade jag på Instagram tillsammans med en fin bild som fick mig sugen på att provbaka det och resultatet blev ett jättegott, högt fint bröd som höll sig bra i flera dagar.

  • 80 g aktiv rågsurdeg
  • 600 g vatten
  • 2 g jäst
  • 240 g fullkornsdinkel
  • 500 g vetemjöl special
  • 2 msk linfrön
  • 20 g salt

Dag 1

  1. Om du inte har en aktiv surdeg, blanda 10 g surdeg med 30 g rågmjöl och 40 g vatten och låt det stå tills det börjat bubbla ordentligt, kan ta kanske 5-10 timmar beroende på hur pigg surdegen är.
  2. Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner den bubbliga surdegen och resten av ingredienserna.
  3. Se till att degen är ordentligt blandad men du behöver som sagt var inte knåda.
  4. Låt degen vila 30 minuter.
  5. Med blöta händer vik degen i bunken några gånger så att degen sträcks.
  6. Upprepa 2 gånger till med 30 minuters mellanrum.
  7. Låt jäsa i kylskåpet över natten.

Dag 2

  1. På morgonen, sätt ugnen på 275 grader.
  2. Skrapa ut degen på ett mjölat bord och vik ihop den till ett litet paket. Låt jäsa ca 30 minuter tills ugnen blivit varm.
  3. Lägg ner degen i en stor gryta, helst gjutjärn.
  4. Sänk värmen till 250 och skjutsa hela grytan i ugnen och låt den stå inne 25 minuter med lock och 25 minuter utan.

2 kommentarer Lägg till

  1. Måste få tummen ur och baka i min järngryta jag med. Det ser fantastiskt gott ut.

    Trevlig hösthelg på er. 🙂

    1. Joacim Winqvist skriver:

      Ulrica: Tack! Ja gör det, enkelt och bra! Trevlig helg på er också även om den snart är slut nu. 🙂

Kommentera