Löjligt enkel hollandaise

hollandaise

Tack vare Tareq Taylors ursprungsrecept på bea har jag nu hittat det perfekta receptet även på bearnaisens polare hollandaisen. Man behöver inte hålla på och skira smör och tramsa för att få en perfekt sås som varken skär sig eller krånglar. Så köp hem ett extra paket smör nästa gång du ska göra hollandaise och bojkotta fulpulvret!

Enkel hollandaise (för 4 personer)

  • 3 äggulor
  • 1/2 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk citron
  • 2-3 msk vatten
  • 250 g rumstempererat smör
  • salt
  • vitpeppar/svartpeppar
  1. Lägg äggulorna, vinägern, vatten och citronensaften i en kastrull.
  2. Skär smöret i kuber.
  3. Ställ kastrullen på svag till medelhög värme och vispa oavbrutet. När såsen börjar tjockna, tillsätter du smöret lite i taget och vispar ut det i den varma såsen. Håll noggrann koll på värmen då såsen absolut inte får koka! Blir såsen för varm tillsätter du genast lite kallt vatten och tar bort kastrullen från spisplattan. Vispa hela tiden!
  4. Fortsätt tills allt smör har hamnat i såsen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.

 

8 kommentarer Lägg till

  1. Henrik skriver:

    Hollandaisesåsen blev vansinnigt skarp i smaken, på tok för mycket vinäger och citron.

    1. karrowinqvist skriver:

      Hej Henrik! Har nu lagat receptet igen och har justerat mängden vinäger och citron i receptet. Tack för att du sa till! 🙂

  2. Malin - Lite Längre skriver:

    Men receptet är inte ändrat va? Jättestark vinägersmak…

    1. karrowinqvist skriver:

      Hej Malin! NU är receptet justerat! 🙂

      1. Malin - Lite Längre skriver:

        ? Nu var den kanon!

  3. karrowinqvist skriver:

    Vad härligt att höra! Tack för att du sa till!

  4. Birgitta skriver:

    Toppen recept. Funderar på o göra bearnaisesås på samma sätt, borde fungera

    1. karrowinqvist skriver:

      Det går jättebra! Har provat!

Kommentera