Black bean burger

 

Svarta bönor är det nya svarta. Om man är rookie på bönor så är den svarta bönan en bra inkörsport till grövre bönbruk. Har man turen att lyckas svänga ihop egna hamburgerbröd så är det ett plus men man behöver ju inte direkt gräva ner sig av skam om man köper dom färdiga. Ett hett tips är däremot att köpa någon relativt nybakad fralla istället eftersom hamburgerbröden i plastpåse tangerar smaken av fönsterruta. Denna fabulösa burgare serveras dessutom med chunky guacamole och om man vill, pommes!

Black bean burger (6 pers)

Burgare:

  • 2 burkar svarta bönor (à 400 g)
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk cashewnötter
  • 1 rödlök
  • 3/4 chili
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk mald koriander
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 näve färsk koriander
  • zest från 1 lime
  • 1 msk rapsolja
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjöl
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • rapsolja till tillagning

Guacamole:

  • 2-3 avokados
  • 4 tomater
  • 1/2 chili alt chiliflakes
  • 2-3 vårlökar
  • 1 näve färsk koriander
  • salt + svartpeppar
  • saften från 1 lime

Tillbehör:

  • hamburgerbröd (om man orkar göra egna så finns det ett grymt recept här)
  • ev pommes frites (potatis, olivolja, salt om du gör egna)
  • sallad
  • tomat
  • ev koriander
  1. Om du är ambitiös och gör egna hamburgerbrö’n – börja med det enligt receptet ovan.
  2. Förbered fram tills sista jäsningen och klyfta då upp potatisen om du vill göra egna pommes. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Sätt på ugnen på 225°C.
  3. Gör sedan guacamolen. Kärna ur avokadon. Lägg 2/3 av all avokado i en matberedare.
  4. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna så att bara skalet är kvar. Lägg i matberedaren tillsammans med hackad chili, hackad vårlök och färsk koriander. Kör tills det är en jämn smet.
  5. Ta sedan det sista av avokadon och mosa med en gaffel. Blanda med avokadosmeten och smaksätt med salt, peppar och saften från limen.
  6. Nu kan du nog sätta in potatisen i ugnen.
  7. Fortsätt sedan med biffarna. Spola av bönorna och låt dem rinna av.
  8. Grovhacka havregryn och nötter i en matberedare.
  9. Skala och hacka löken. Hacka chilin.
  10. Tillsätt lök och chili i matberedaren och tillsätt hälften av bönorna, salt, mald koriander, spiskummin, färsk koriander, paprikapulver, limezest, och 1 msk olja. Mixa till en smet.
  11. Tillsätt resten av bönorna och 1 ägg och mixa lite till. Det ska vara chunky.
  12. Lägg mjöl i en skål tillsammans med paprikapulvret.
  13. Skopa upp smeten och forma till små biffar och vänd dem i mjölet.
  14. Grädda bröden i ca 10 min i ugnen och köper du färdiga så är det också gott att värma på dem, dock inte lika länge.
  15. Stek biffarna i rikligt med olja.
  16. Servera alltsammans med skivade tomater och sallad.

3 kommentarer Lägg till

Kommentera