Nattjästa fullkornsfrallor

on
Nattjästa Fullkornsfrallor
Nattjästa Fullkornsfrallor

Nu kanske jag är en överdrivet entusiastisk frukostätare men jag börjar i alla fall ofta fundera på frukosten redan kvällen innan och det är också då jag också upptäcker att vi inte har något bröd hemma. Do not fear! 5 minuter senare står en bunke färdig med det som ska bli morgondagens bröd, så enkelt är det faktiskt!

Nattjästa fullkornsfrallor

  • 3 g (ca 3 krm) färsk jäst
  • 350 g (3,5 dl) vatten
  • 225 g (3,5 dl) rågmjöl
  • 225 g (3,5 dl) vetemjöl special
  • 2 msk krossade linfrön
  • 1 tsk brödkryddor
  • 9 g (1,5 tsk) salt
  • 25 g (1,5 msk) mörk sirap

Kvällen innan (eller på morgonen om man vill ha frallor till kvällen):
Blanda ut jästen i en del av vattnet och rör sedan ihop så att allt blandas ordentligt. Plasta eller täck bunken med lock och låt den stå framme och jäsa i rumstemperatur.

Morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader och rör om i degen så den sjunker ihop igen. Täck en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna och knip av små bollar av degen och lägg upp på plåten, degen bör räcka till ca 10-12 frallor. Strö på saker du gillar, t.ex. chiafrön, pumpakärnor och lite rågmjöl. Lägg en handduk över och låt jäsa medans ugnen blir ordentligt varm, ca 40 minuter. Låt frallorna gräddas ca 15 minuter eller tills dom fått fin färg!

Kommentera