Svamprisotto

SvamprisottoHar lärt småttingarna att gilla svamp. Men den kanske inte var så smart för nu måste vi ransonera svampen här hemma.

Har du ett gäng svampar kvar så är det ju en klassiker att göra en riktigt god och krämig svamprisotto. Här kommer vårt recept!

Svamprisotto (4 port)

  • 500-600 g svamp (t ex kantareller, trattisar, karl johan, champinjoner)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl avorioris
  • 8 dl grönsaksbuljong 
  • 1 dl vitt vin
  • curry
  • ca 2 dl riven västerbottenos/parmesanost
  • salt och peppar
  1. Rensa svampen. Lägg undan ca 200 g svamp.
  2. Hetta upp en stor gryta. Lägg ner svampen. Stek bort vätskan och tillsätt sedan olja, smör och lök och vitlök. Sautera i någon minut.
  3. Tillsätt sedan riset och stek i några minuter tills riset blir lite genomskinligt. Tillsätt ev lite mer olivolja.
  4. Tillsätt vinet och lite av den varma buljongen.
  5. Risotton ska nu småputtra under totalt 20 min. Tillsätt lite buljong i taget och rör då och då. Nästan all vätska ska koka in.
  6. Stek resterande svamp i en liten stekpanna. Smaka av med en liten dutt curry (smakförhöjare till svampen!) och salt och peppar.
  7. Tillsätt osten till risotton och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera risotton med nyriven ost, svartpeppar och den nystekta svampen.
  9. Tänk på att risotton hinner svälla lite så ev får man tillsätta mer vätska vid behov, även efter att kastrullen har landat på bordet.

Kommentera