Knäckebröd à la svärmor

hemgjort_knackebrodI flera år har julens godaste i min smak varit svärmors knäckebröd. Lite otippat kanske när många andra har julskinkan eller knäcken som favoriter – förutom svärmor så klart!

Knäckebröd à la Svärmor (ca 10 st tunnbröd)

  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl linfrön, hela
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 2 msk mörk sirap
  • 4 dl vatten
  • 1 dl vita sesamfrön
  • flingsalt
  1. Sätt på ugnen på 200 grader i god tid. Använd gärna en baksten om du har en sådan. Annars kan du värma en tom plåt.
  2. Blanda alla torra ingredienser (rågmjöl, vetemjöl, linfrön, valnötter och hjortronsalt) i en bunke.
  3. Häll sedan i sirap och vatten och blanda.
  4. Strö ut vetemjöl på bakbordet och kavla ut ca 10 degbitar till tunna kakor.
  5. Strö sesamfrön och flingsalt över och kavla in dessa i degen.
  6. Lägg på ett bakplåtspapper och skjutsa in i ugnen med hjälp av en bakspade eller en plåt.
  7. Grädda i cirka 5-10 minuter.
  8. Häng gärna upp knäckebröden på en rundstav, moppskaft eller käpphäst!

 

 

 

 

2 kommentarer Lägg till

  1. Susanne Snäll skriver:

    Hej! Har ni tips på vad man skulle kunna byta ut valnötterna mot? Jag är tråkigt nog allergisk.

    1. karrowinqvist skriver:

      Hej Susanne!

      Ledsen om svar har dröjt. Vi har fullt upp med julfirande. Jag hade helt uteslutit valnötterna eller provat pumpafrön som också ger lite extra krisp. Lycka till och gott nytt år!

Kommentera