Frasig spenatpaj med fetaost

matkoma_spenatpajEn frasig paj med nyttig spenat och not-so-nyttig filodeg och fetaost.

Frasig spenatpaj med fetaost

  • 100 g pinjenötter
  • 5 st ägg
  • 300 g fetaost
  • 50 g cheddarost
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk oregano, torkad
  • skalet från en citron
  • 1 msk olivolja
  • 1 klick smör
  • 400 g babyspenat
  • 270 g filodeg, tunna ark – tinad
  • muskot
  • olivolja
  • kajennpeppar

Gurksallad

  • 1 st gurka
  • 10 st svarta oliver
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 2 st vårlök
  • saften från en citron
  • chiliflakes
  • 5-6 blad färsk mynta

Tomatsallad

  • 1/2 kruka basilika, färsk
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2-4 msk olivolja
  • 250 g småtomater
  • salt + peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sätt en ugnssäker stekpanna på medelhög värme.
  3. Rosta pinjenötter i den torra stekpannan.
  4. Knäck äggen i en skål, smula ner fetaosten och riv ner cheddarosten.
  5. Tillsätt svartpeppar, oregano och rivet citronskal.
  6. Blanda ner pinjenötterna.
  7. Ställ tillbaka den tomma stekpannan på spisen. Lägg i olja och smör. Tillsätt hälften av spenaten. Rör under tillagningen.
  8. När spenaten sjunkit ihop lite häller du i resten av bladen och fortsätter röra. Riv över lite muskot. Ta bort från värmen när all spenat är tillagad.
  9. Blanda ner spenaten i äggsmeten. Blanda väl.
  10. Ta fram ett stort, tunt bakplåtspapper. Skrynkla ihop det under vattenkranen tills det är genomfuktat. Lägg arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja.
  11. Lägg ut filodegsark i en stor rektangel (något större än vad stekpannan är).
  12. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt och peppar mellan varje lager. Lägg ut hälften av filodegsplattorna.
  13. Flytta sedan försiktigt hela pappret till stekpannan. Fyll sedan pajskalet med ägg- och spenatblandningen.
  14. Lägg på resterande filodegsplattor, pensla med olivolja och krydda mellan lagren och avsluta med att vika över flikarna. Krydda lite lätt med kajennpeppar.
  15. Ställ tillbaka stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen.
  16. Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig.
  17. Under tiden kan du göra gurksalladen. Halvera gurkan på längden i fyra bitar och skär sedan på tvären i 1-2 cm stora bitar. Hacka vårlöken och myntabladen. Blanda alla ingredienser till gurksalladen.
  18. Gör sedan tomatsalladen. Lägg ner basilika, salt och peppar, pressa ner en vitlöksklyfta och olivolja och vitvinsvinäger i en hög skål. Stavmixa!
  19. Skär småtomaterna och blanda med dressingen.
  20. Ät!

Recept ursprungligen från Jamie Oliver.

Kommentera