Surdeg för dummies

Surdegs_guideristorante_belloraIgår fick vi nöjet att uppleva nyöppnade Ristorante Bellora här i Göteborg. Vi gjorde så klart skäl för vårt namn och klämde i oss en smaskig avsmakningsmeny. Det bästa på menyn vad en mycket fin caprese med sammetslen mozzarella och en pizza bakad på anrik, siciliansk surdeg. Vi lyckades till och med tigga till oss en liten bit av surdegen. Mätta och nöjda rullade vi sedan avenyn fram.

Har du också fått/snott/köpt/lånat/hyrt en bit surdeg har vi här satt ihop en liten nybörjar-guide för er som är rookies på det här med surdeg.

  • Efter hemkomst. När din nya lilla vän kommit hem kan du ställa den i kylen direkt. Inom en vecka ska du mata den. Men ingen stress, du har ju som sagt en hel vecka på dig.
  • Matning. Häll över din lilla klutt surdeg till en ny bunke. Tillsätt ca 1,5 dl mjöl och späd med vatten till en tjock pannkakssmet. Täck sedan med plast och låt stå tills den bubblar upp (ca 8 h). Sedan kan du använda din surdeg till valfritt recept men glöm inte att spara lite av surdegen till nästa gång! Om du inte vill baka – se ”Vila”. Om du har degen framme i rumstemperatur i flera dagar behöver du mata degen 1 gång/dygn.
  • Vila. Om du inte ska baka tar du några matskedar av din bubbliga surdeg och häller i en burk med lock/plast och ställer i kylen. Resterande surdeg kan du hälla ut. Surdegen får sedan sova sött i kylen. Ta sedan ut surdegen minst 1 gång/vecka och mata den (se ”Matning”).

Små surdegs-tips: 

  • Surdegen vill inte ha helslutande lock, för då får inte degen något syre.
  • Surdegen gillar inte diskmedel, så skölj allt noga innan det kommer i kontakt med degen.
  • Spara gärna surdegens originalburk odiskad under uppbubblings-delen om något skulle gå snett.
  • Du kan alltid säkra upp eventuella fails genom att skapa din egna surdegsbank. Ta lite av surdegen och späd ut med lite vatten. Pensla sedan ut på ett bakplåtspapper och låt torka i rumstemperatur under några dagar. Smula sedan ner till ett pulver och spara i en lite påse/burk i skafferiet som extra säkerhet. Pulvret håller sig för evigt och behöver inte skötas på något sätt. Kan sedan ”väckas till liv” genom att blandas med ex 1,5 dl mjöl och ca 1,5 dl vatten och du har en nygammal surdegsgrund efter 1-2 dygn.

 

En kommentar Lägg till

  1. Karin skriver:

    Hej på er! Himla härligt att se er på lunchen 🙂 Och stort tack för detta inlägg, nu känns det mycket tryggare med surdegen. Kram, Karin

Kommentera