Äppelkaka på stormkök

triangakok_stormkok_appelkakaMålet med att gå ut i skogen kan vara många. Få frisk luft. Få uppleva lite tystnad. Plocka svamp. Bli av med myror i benen. Men man kan ju inte gå ut dit utan något gott att äta, tycker vi i alla fall. Förra helgen testade vi att göra äppelkaka ute i skogen. Och det blev så gott att det vore en synd att inte dela med sig av receptet. Dessutom är den utan socker.

Äppelkaka på stormkök (för 4 pers)

  • ca 3 äpplen
  • 2 msk flytande honung
  • 1 tsk kanel
  • några droppar citron
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 1/2 dl flytande honung
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm nymald kardemumma

Glöm inte att ta med detta till skogen:

  • Trangiakök
  • Tändstickor
  • Stekspade
  • Aluminumfolie
  • ev smör (om din stekpanna inte har en teflonbeläggning)
  • Vaniljsås (se Matkomas recept på Enkel Vaniljsås)
  • Tallrikar och skedar
  1. Hemma i köket börjar du med att skala äpplena. Klyfta sedan i tunna, tunna skivor. Lägg i en plastpåse och tillsätt kanel, honung och citron. Knyt ihop.
  2. Smält smöret. Låt det svalna något.
  3. Vispa ägg och honung med elvisp.
  4. Tillsätt alla torra ingredienser och det smälta smöret. Rör ihop och häll över i en plastpåse.
  5. Ute i skogen startar du stormköket på medelvärme. Hetta upp ”stekpannan”. Är den teflonbelagd behöver du inget smör i pannan.
  6. Gör ett litet hål i påsen med smeten och spritsa ut smeten och tryck sedan ner äpplebitarna. Lägg på folie. Grädda tills smeten börjar stelna och botten ser gyllenbrun ut.
  7. Slå dig ner på närmsta stubbe och avnjut äppelkakan med vaniljsås!

stormkok_triangakok_appelkaka

Kommentera