Målet med att gå ut i skogen kan vara många. Få frisk luft. Få uppleva lite tystnad. Plocka svamp. Bli av med myror i benen. Men man kan ju inte gå ut dit utan något gott att äta, tycker vi i alla fall. Förra helgen testade vi att göra äppelkaka ute i skogen. Och det blev så gott att det vore en synd att inte dela med sig av receptet. Dessutom är den utan socker.
Äppelkaka på stormkök (för 4 pers)
- ca 3 äpplen
- 2 msk flytande honung
- 1 tsk kanel
- några droppar citron
- 50 g smör
- 2 ägg
- 1/2 dl flytande honung
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm nymald kardemumma
Glöm inte att ta med detta till skogen:
- Trangiakök
- Tändstickor
- Stekspade
- Aluminumfolie
- ev smör (om din stekpanna inte har en teflonbeläggning)
- Vaniljsås (se Matkomas recept på Enkel Vaniljsås)
- Tallrikar och skedar
- Hemma i köket börjar du med att skala äpplena. Klyfta sedan i tunna, tunna skivor. Lägg i en plastpåse och tillsätt kanel, honung och citron. Knyt ihop.
- Smält smöret. Låt det svalna något.
- Vispa ägg och honung med elvisp.
- Tillsätt alla torra ingredienser och det smälta smöret. Rör ihop och häll över i en plastpåse.
- Ute i skogen startar du stormköket på medelvärme. Hetta upp ”stekpannan”. Är den teflonbelagd behöver du inget smör i pannan.
- Gör ett litet hål i påsen med smeten och spritsa ut smeten och tryck sedan ner äpplebitarna. Lägg på folie. Grädda tills smeten börjar stelna och botten ser gyllenbrun ut.
- Slå dig ner på närmsta stubbe och avnjut äppelkakan med vaniljsås!