Koldskål utan socker

sockerfri_koldskal_kallskalUnder vår senaste semester i Danmark hittade vi något annat än pöser och wienerbröd med chokolaaaaade – nämligen koldskål! Detta är en väldigt kär efterrätt som alla danskar lapar i sig under de varma sommarmånaderna. Koldskål har utan framgång försökt lanseras i andra nordiska länder, tyvärr utan större framgång. Vill du läsa mer om företeelsen koldskål finns här en lite rolig krönika om fenomenet:

http://www.sydsvenskan.se/varlden/bara-danskar-gillar-koldskal/

I Danmark gör man sin koldskål av kärnmjölk. Eftersom vi inte har kärnmjölk i Sverige längre så får vi hålla till godo med lättfil. Och vi tycker faktiskt inte att det blev särskilt långt ifrån det danska originalet.

Och, nej, det är inte någon frukost. Efterrätten serveras som en efterrätt eftersom man serverar söta skorpliknande små kakor vid namn kammarjunkare till. Än så länge har vi inte provat att baka egna utan vi smugglade in två askar över gränsen under vår senaste resa till Danmark. Har du inte vägarna förbi Danmark så skulle vi rekommendera en neutral söt skorpliknande kaka att smula ner eller eventuellt någon liten kardemummakaka.

 • 2 äggulor
 • 1/2 dl akaciahonung / 3 msk agavesirap
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 msk färskpressad citronjuice
 • 1 l lättfil
 • jordgubbar
 • söta skorpor
 1. Vispa äggulor och honung luftigt. Vispa ner övriga ingredienser.
 2. Servera med färska jordgubbar och skorpor.

2 kommentarer Lägg till

 1. Åse Kallonas skriver:

  Hej!
  Jag är danska och älskar koldskål. Ert recept är ungefär som mitt men jag köper finskorpar som passar jättebra.
  Annars kan man googla på ‘kammerjunkare’ om man har lust och baka själv ?
  Mvh Åse

 2. matkoma skriver:

  Tack för din kommentar Åse! Finskorpor kan jag tänka mig funkar bra till. Nu känns det som att koldskål-säsongen är över men nästa år får vi nog testa att baka egna kammerjunkare ändå! Ha en bra dag!

Kommentera