Laxburgare med mangosalsa

laxburgare_mangosalsaLax kallas ibland lite nedvärderande för havets falukorv. Men i den här formen får man hitta på ett nytt smeknamn för här blir laxen till en lyxig burgare med mangosalsa, avokado och koriander.

Laxburgare med mangosalsa (4 pers)

  • 800 g laxfilé
  • 1/2 rödlök
  • 2 krm bruna eller gula senapsfrön
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • olja
  • 1 mogen mango/250 g fryst mango
  • 1/2 chili eller 1 krm chiliflakes
  • 3 msk hackad koriander
  • 1 krm salt
  • 2 avokados
  • romansallad
  • majonäs
  • hamburgerbröd
  • 1 lime
  1. Hacka löken grovt. Mortla senapsfröna. Skär laxen.
  2. Mixa allt tillsammans med salt och peppar i en matberedare. Låt färsen vila medan du gör salsan.
  3. Skala och tärna den färska mangon. Tina den frysta mangon om du använder det.
  4. Kärna ur chilin.
  5. Blanda mango, chili, koriander och salt.
  6. Forma färsen till lagom stora biffar och stek i olja på medeltemperatur i ca 3 min på var sida. Överstek inte för då blir biffarna torra. Hellre lite för lite än för länge.
  7. Servera burgarna med skivad avokado, sallad, majonäs, bröd och lime.

Kommentera