Pumpkin Spiced Latte

pumpalatteÄlskar pumpkin spiced latte! Än så länge är det inte så många caféer som har det på menyn. Desto större anledning att göra sin alldeles egna!

Först och främst behöver du pumpa. Skala den (eller gröp ur) och lägg ”köttet” i en gryta med en skvätt vatten. Hur mycket vatten beror på hur vattnig pumpa du har. Du kan ev behöva tillsätta mer vätska under tiden den kokar. Koka på medeltemperatur tills pumpan känns mjuk. Mixa noga till en puré. Om du inte ska bälga i dig pumpa-lattes så kan du även använda pumpapurén till Matkomas Pumpapaj förslagsvis. Purén håller även i kylskåp i 3-5 dagar och går även bra att frysa.

pumpalatte_ingredienser

Sedan behöver du pumpapajkrydda. Det gör du genom att blanda följande i en burk:

  • 4 tsk kanel
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald muskot
  • 1 krm kryddpeppar

Nu kan du gå och brygga en skvätt starkt kaffe. Har du en espressomaskin är det ju toppen!

  • 1 dl starkt kaffe / 1 shot espresso
  • 2 msk pumpapuré
  • 1/4 tsk pumpapajkrydda
  • 2 tsk lönnsirap/agavesirap/flytande honung
  • 2 dl mjölk
  • ev vispad grädde

Blanda pumpapuré med kryddan och sirapen i en liten gryta. Rör hela tiden och värm upp i någon minut. Kaffet häller du i en kopp och tillsätter sedan pumparöran. Rör om. Skumma mjölken med ångröret på din kaffemaskin om du har en sådan eller värm mjölken i en gryta och vispa upp ett fint skum. Slå på mjölken i koppen och toppa ev latten med grädde och lite extra av pumpapajkryddan.

 

Kommentera