One Pot Pasta med Svartkål & Citron

one pot pastaGillar känslan av rustik matlagning. Ni vet, när man kan drämma ner allt i en gryta och inte behöver diska femti-elva grytor efteråt.  Det här är ett sånt recept och dessutom innehåller det vår senaste darling svartkålen. Pastan blev krämig och smakrik tack vare att vi kokte allt tillsammans. Enda nackdelen var att jag fick röra en del och hålla koll så att vattnet inte kokte bort. Men genom att koka allt i samma gryta på låg temperatur får du även kvar mer näring än om du blaskar ut alla näringsämnen till kokvattnet.

Vi drämde även ner lite Fry’s Strips och gillar du kyckling så kan du absolut ta det, men i efterhand så behövdes det egentligen inget alls, det blev så gott ändå. Så skippa det om du vill.

One Pot Pasta med Svartkål & Citron (för 4 hunriga)

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • ev 280 g kyckling/vegalternativ (Fry’s/Oumph/Quorn)
  • salt and peppar
  • 400 g tagliatelle
  • ca 750-1000 g kokt vatten
  • 1 kub fond
  • 2 dl grädde/havregrädde
  • 200 g svartkål
  • 125 g mozzarella
  • 1 dl parmesanost
  • 1 citron
  1. Hacka lök och vitlök. Koka upp vatten.
  2. Ta fram en stor gryta som inte bränner så lätt i botten. Hetta upp oljan på medelvärme. Stek löken i ca 3 min under omrörning.
  3. Tillsätt kyckling/vegalternativ, vitlök, salt och peppar och bryn i ytterligare några minuter.
  4. Sänk värmen. Tillsätt okokt tagliatelle, fond och kokt vatten och grädde. Låt småputtra under lock i ca 5 minuter.
  5. Skiva svartkålen grovt. Tillsätt till grytan och låt småputtra i ytterligare 10 min under lock. Håll koll och rör om då och då och håll ett öga på att den inte blir för torr, tillsätt då mer vatten. Blir den för vattnig – ta av locket.
  6. Skär mozzarellan i små kuber, riv parmesanen och zesten på citronen. Tillsätt mozzarella, parmesan och citronzest och smaka av med citronsaft och salt och peppar. Rör om tills osten smälter.
  7. Dig in!

 

 

 

 

 

3 kommentarer Lägg till

  1. Låter spännande, den skall vi prova vid tillfälle! Citroner och svartkål tillhör favoriterna.

    1. karrowinqvist skriver:

      Ja, citron och svartkål är smaskens ju! 🙂

  2. Johan Sandberg skriver:

    Hej! Vi har startat ett företag som säljer matprodukter via nätet – många av våra produkter är unika på den svenska marknaden. Bl.a. säljer vi molekylära pärlor som förhöjer både smak och utseende på varje måltid! Gå gärna in på vår sida, http://www.gastronauts.se , och titta runt.

Kommentera