Kanelbullar

kardemummabullar_kanelbullarKanelbullens dag comin’ up! Inser att vi inte har delat med oss av vårt recept på vad vi tycker är de godaste bullarna. Och de behöver ju inte fyllas med kanel. Kardemumma är ju en favorit men senast gjorde vi en smörkräm som vi toppade med hallon och mörk choklad.

Matkomas Vetebullar (2-3 plåtar bullar)

  • 1 msk (10 g) hel kardemumma
  • 150 g smör
  • 1/2 paket (25 g) jäst
  • 2 1/2 dl (250 g) mjölk
  • 2 1/2 dl (250 g) vatten
  • 1 1/2 dl (150 g) socker/fint råsocker
  • 1 tsk (6 g) salt/havssalt
  • 14-15 dl (850-900 g) vetemjöl/vetemjöl special

Kardemummafyllning:

  • 2 msk (20 g) kardemumma kärnor
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 1/2 dl (135 g) socker/fint råsocker
  • 1 msk (9 g) vetemjöl

Kanelfyllning:

  • 200 g  rumstempererat smör
  • 135 g socker/fint råsocker
  • 2 1/2 msk (20 g) mald kanel
  • 1 msk (9 g) vetemjöl
  • smör till pensling
  • grovt råsocker/grovmalen kardemumma/pärlsocker
  1. Mortla kardemumman till degen.
  2. Blanda allt utom hälften av mjölet till en smet. Använd en degblandare om du har det.
  3. Tillsätt resten av mjölet. Rör ihop. Knåda inte. Täck bunken med lock/plastfolie och låt jäsa 1 1/2 h.
  4. Skrapa ut degen ett lätt mjölat bord. Vik kanterna mot mitten och forma till en stor bulle. Lägg skarven neråt. Låt jäsa i rumstemperatur i 1 1/2 h.
  5. Gör fyllningen under tiden.
    – Kardemumma: Mortla kardemumman. Blanda kardemumma, smör, socker och mjöl.
    – Kanel: Vispa ihop allt med en elvisp.
  6. Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bord. Kavla ut degen (ca 70x 40 cm).
  7. Bred på fyllningen.  Vik ett treslag (först en tredel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan). Vänd degen så att de öppna ändarna hamnar åt sidorna. Kavla ut (ca 60 x 25).
  8. Skär tunna (max 2 cm) remsor. Ska väga ca 75 g, om du har en liten våg.
  9. Snurra degremsan så här!
  10. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 1/2-2 h. Sätt ugnen på 225°C en halvtimme innan. Smält smöret.
  11. Grädda i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, ca 10 min. Pensla med smält smör och strö över grovt råsocker, lite kardemumma eller pärlsocker.

Bullarna går jättebra att frysa. Tina dom gärna i 150°C i några minuter så blir de som nygräddade igen!

Originalet till receptet kommer från Pain de Martin men vi har tagit oss friheten och gjort några små ändringar.

 

Kommentera