Cookies

Det här är mitt ”vi-får-snart-gäster-och-kakbruken-är-tom-recept”. Vilket är ditt?

Perfekta amerikanska lite sega och goda kakor med en salig ton och med mörk choklad. Lil’kakan på bilden nedan har nu hunnit bli något år äldre men kakorna funkar fortfarande som muta och motivationshöjare.

klara_cookiesMatkomas Cookies

  • 250 g  mörk choklad
  • 125 g smör
  • 1 dl (90 g) socker
  • 1 3/4 (140 g) dl farinsocker
  • 4 dl (240 g) vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3/4 tsk havssalt/salt
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka chokladen grovt. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.
  3. Blanda rumstempererat smör med socker och farinsocker med vinge eller elvisp tills det är lite luftigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en egen skål.
  5. Tillsätt salt, vaniljsocker och ägg. Rör.
  6. Rör ner mjölblandningen.
  7. Tillsätt chokladen och rör om så att allt är jämt fördelat i smeten.
  8. Rulla till bollar, jag brukar göra ca 3-4 cm i diameter, och lägg på plåten.
  9. Ställ i ugnen i ca 12 min, tills kakorna har blivit lite gyllenbruna i kanten.
  10. Låt svalna på plåten och ät med ett glas kall mjölk!

Förvara i frysen om du vill att de ska hålla sig lite knapriga. Funkar i en burk i rumstemperatur också men då blir dom lite mjukare.

Kommentera