Plommonmarmelad

dsc_2423_24

Plommonen var pallade och bara väntade på att få bli kokta till marmelad. Vi valde att smaksätta med kanel, citron och vanilj. Och det blev läskigt gott. Så gott så att det vore synd och skam att bara kalla det för marmelad för det funkar ju så bra till så mycket mer än bara mackan och ostbrickan.

Plommonmarmelad

  • 1 1/2 kg plommon
  • 1 citron
  • 2 kanelstänger
  • 1 vaniljstång
  • 6 dl vatten
  • 750 g socker
  1. Räkna plommonen och lägg i en rymlig gryta.
  2. Tillsätt citronsaft, kanel, vanilj och vatten.
  3. Låt koka på svag värme under lock i ca 30 min. Rör om lite då och då.
  4. Under tiden kan du ställa in tomma glasburkar i 100°C varm ugn en halvtimme. Locken häller du kokande vatten över.
  5. Ta upp kärnorna.
  6. Tillsätt sockret och låt koka upp igen. Låt koka i minst 45 min. Ta bort skummet som bildats på ytan.
  7. Gör marmeladprovet: Ställ en liten tallrik i frysen. Häll lite marmelad på tallriken. Dra ett streck med en sked. Om marmeladen inte går ihop är den klar. Går den ihop igenom behöver den koka lite längre. Koktiden varierar beroende på hur mogen frukten är (mogen frukt behöver koka längre).
  8. Häll upp på rena burkar.

dsc_2331_99

Lite syltiga tips:

  • Renlighet är A och O.
  • Burkarna ska inte fyllas helt. Det måste finnas ett luftrum på ca 2 cm för att få ett vakuum som gör att locken fastnar.
  • Konserven ska förvaras mörkt och helst svalt för att inte förlora smak och färg. Inte så lätt nuförtiden när inte var och varannan äger någon jordkällare… Mina får stå i ett skåp i vardagsrummet i väntan på mitt egna dröm-skafferi.
  • Kontrollera så att locket sitter fast. Om locket inte har fastnat så kan man tydligen koka om marmeladen med lite socker men marmeladen kan få en bismak.
  • Man kan även tillsätta 1 krm natriumbensonat i själva marmeladen har jag läst i en del andra recept och får då länge hållbarhet men jag ville ha en så naturlig sylt som möjligt och får lite kortare hållbarhet på marmeladen.
  • Tänk på att sockret har en konserverande effekt så dra inte ner på sockermängden utan att kompensera genom att frysa in marmeladen eller att tillsätta mer konserveringsmedel.

Plommonmarmeladen passar ju perfekt till våra andra recept:

Här har vi fler recept för dig som gillar att sylta och safta:

Kommentera