Pasta med broccolisås och brysselkål

Gröna små granater. Sjukt fina men sjukt äckliga. Tyckte jag ända tills för nåt år sedan. För i min familj var brysselkål överkokta, smaklösa och beska. Men nu har jag lärt mig. Herr Brysselkål måste man vara lite försiktig med och se till att han får lagom mycket sött och salt för att bli god och glad. Här får han dessutom sällskap av en krämig broccolisås du säkert kan lura i brysselkålsskeptikern i alla fall.

Beska är förresten en väldigt spännande smak som ofta glöms bort och kanske därför är lite svårare att omfamna. Lyssna gärna på P1:s Meny där de snackar mer om Beska smaker.

Spana in de här sötisarna som mumsar för glatta livet!

Pasta med broccolisås och brysselkål (4 port)

  • 500 g broccolibuketter (gärna färsk)
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk/havremjölk
  • 1 dl vispgrädde/havregrädde
  • 2 dl riven ost
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt, svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 200 g brysselkål
  • 1 msk flytande honung
  • havssalt
  • pumpakärnor
  • riven ost / parmesan
  1. Koka pastan. När du häller av pastan, spara lite av vattnet till såsen.
  2. Koka broccolin tills den mjuknat. Sila av.
  3. Blanda mjölet med hälften av mjölken i en kastrull. Värm och rör då och då.
  4. Tillsätt resterande mjölk samt grädden och vitlöken. Sjud i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt broccolin och mixa!
  6. Mixa!
  7. Rör ner den rivna osten.
  8. Smaka av med salt och peppar och späd såsen till lagom konsistens med lite av pastavattnet.
  9. Ta bort den lilla foten på brysselkålen. Halvera brysselkålen.
  10. Bryn brysselkålen i smöret i någon minut. Tillsätt sedan honungen och bryn någon minut till. Salta.
  11. Servera hela klabbet och toppa gärna pastan med pumpakärnor och lite riven ost.

2 kommentarer Lägg till

  1. Jessica skriver:

    Hade precis samma åsikt som du angående brysselkål. Sen gav jag det en chans till, och blandade ihop en marinad på pressad vitlök, honung, tamarisoja och olja. Rörde runt halverade brysselkålar i det och ugnsrostade. Blev så gott! Och sedan dess räknas inte brysselkål som äckligt längre. 🙂

    1. karrowinqvist skriver:

      Åh, det lär ju också supergott! Tack för tipset!

Kommentera