Risgrynsgröt

Världens bästa recept på tomtegröt som redan hela släkten kokar. Egentligen krävs det att du kan visa bevis på blodsband, är ingift med nån tjomme eller betalar en stor muta för att få ta del av det här receptet. Men eftersom en ska vara snäll så här i juletid så får ni här ändå detta recept!

Anneths tomtegröt (4 port)

  • 1 1/2 dl grötris (Markattas t ex)
  • 3 dl vatten
  • 1 klick smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 bit hel kanel
  • 7-8 dl mjölk/havremjölk (om du använder komjölk ta gärna 3%)
  • 1 msk socker (råsocker är gott tycker jag!)
  1. Mät upp ris, vatten, smör, salt och kanel i en gryta. För att skynda på detta brukar jag först koka upp vattnet i en vattenkokare. Koka på medeltemperatur i 10 min.
  2. Under tiden kan du värma mjölken i en gryta eller i micron för att spara lite tid.
  3. Tillsätt mjölken till riskoket. Rör om och låt svälla på låg temperatur utan lock i ca 30-40 min. Rör någon gång så att det inte bränner i botten. Smaka av med socker.
  4. Häll över till en kall bunke och låt svalna något. Jag brukar ställa ut bunken utomhus. Är gröten tjock kan du behöva späda den lite med extra mjölk.

Det är ju inte bara på julen som risgrynsgröt är gott – kolla in vårt recept på Risifrutti som är supergott till mellis, frukost eller picknicken!

Kommentera