Matkoma i USA – Del 1 – Colorado

Jul_matkoma_julgranVi slank över havet och firade jul i år. Förbered dig på ett långt inlägg som innehåller många synonymer för gott, massvis med bilder och en del svengelska. Här ovan ser ni kusin Didrik aka ”The Boss” som läser en god bok framför julgranen.

boulder

Resan började i Boulder, Colorado där min syrra bor med sin lilla familj. Här har vi varit och hälsat på många gånger tidigare och känner oss alltid som hemma. Det är något speciellt med denna hippie-college-friluftsiga stad som gör att man gärna återvänder. Kanske är det den magnifika utsikten av The Rocky Mountains?

Moes_bagelsMoe’s Boulder Bagels. Här finns Boulder bästa bagels. Min syrra vet att jag älskar Moe’s så redan första morgonen fick jag bagels. Perfekt för att mota bort jetlag inbillar jag mig. Men, hey, jag hittar alla ursäkter för att få goffa i mig en bagel. Deras Breakfast Bagels med scrambled eggs och spenat är att dö för!

Village_coffee_shopVillage Coffee Shop är en institution. En klassisk flottig diner med blaskigt kaffe dit alla vallfärdar. Och är du en ”Village Coffee Shop-virgin” så får du stående ovationer! Fo’ real alltså. Alla applåderar och hurrar.

Tangerine_boulder

Om man hellre vill käka brunch så är Tangerine ett hett tips. Receptet på Eggs Benedict måste jag försöka efterlikna här på bloggen.

Illegal_PetesIllegal Pete’s. Långt innan burritos-haken duggade tätt här i Göteborg fanns Illegal Pete’s. Och fortfarande är ett stopp här obligatoriskt. Numera är en matbeställning inte direkt en promenad i parken. Först ska man översätta menyn, komma ihåg vem som skulle ha majs i quesadillan samtidigt som man förklarar hur jordbävningar uppstår. Matkoman infinner sig i alla fall som ett brev på posten eftersom även burritosen är större på andra sidan Atlanten.

Luckys_BakehouseLucky’s Market. Lucky’s är som Whole Food’s hipster-lillebror. Alla har givetvis ”apron” och du kan nog inte söka anställning utan helskägg eller tatueringar, dude. Lucky’s Café ligger alldeles intill den mysiga affären och serverar klassisk frukost med fluffiga pannkakor, hash browns och french toast. Lucky’s har även en bageri-filial – Lucky’s Bakehouse. Supermysigt med stora vispar som lampor och där kan man mumsa i sig cupcakes, pajer, helgjord glass, tårtor i långa rader. Självklart finns det även veganska varianter på flera bakverk.

Amante_coffeeKaffe + Cykel = sant! En självklar sak att göra när du är i Boulder är att gå på hike. Eller klättra. Eller åka skidor. Eller cykla. Friluftskulturen är stor här längs med bergen och en klassiker för alla cyklister fram för allt är att cykla och ta en kaffe. Det finns därför flera bra kaffeställen i Boulder – Amante Coffee, Boxcar Coffee RoastersOzo Coffee Co. och Brewing Market Coffee är några exempel. Vi hann med två hikes men tyvärr ingen cykeltur denna gången. Men kaffe drack vi desto mer utav.

Vecchios_BicicletteriaOch det finns givetvis flera fina cykelaffärer också för de som gillar sånt. En liten pärla är Vecchio’s Bicicletteria som även icke-cykelnördar säkert kan uppskatta.

nextdoor

Next Door Eatery. Klassisk amerikansk mat men med en modern twist. Barnvänligt med kritor trots att klockan kanske egentligen är efter läggning. Men det där är ju nästan alla amerikanska restauranger duktiga på. Att enternaina småkidsen. Vi käkade deras Rödbetsburgare och grönkålschips och barnen käkade Mac’n’Cheese.

skridskor_matkoma

Och julfirandet då? Jorå, vi hann med ett pepparkaksbak och lussebullar fixade syrran och julgröten uteblev icke. Direktimporterade risgryn avnjöts till frukosten. Julafton spenderades annars mest på skridskobanan till ljuv julmusik och strålande solsken.

hot_chocolate_matkoma

Efteråt drack vi varm choklad med både grädde och polkagrisar.

Matkoma_cousins_colorado

To be continued… Läs gärna även Matkoma i USA – Del 2 – California.

 

 

 

 

 

En kommentar Lägg till

Kommentera