Matkoma i USA – Del 2 – California

LA_MatkomaNär den sista lussebullen var uppäten så drog vi från Colorado vidare till Californien. Resan längs västkusten startade i Los Angeles.

VeniceNågot som på förhand verkade klyschigt och plastigt visade sig vara över all förväntan. Vi gillade särskilt Venice med sin mysiga Abbot Kinney Boulevard och stranden vid Santa Monica. Men det där med att se på ingjutna stjärnor i asfalt hade vi ju verkligen kunnat skippa…

The_GroveI typ mitten av LA ligger The Grove som är ett mall utomhus där alla kedjor worth att nämna finns. Men bäst av allt var ändå matmarknaden aka food courten Farmers Market som låg intill. Här kunde man hitta Poké Bowls, Fried Chicken, Pizza, Donuts från Bob’s Donuts och smaskig glass. Jag testade Bennett’s Ice Cream’s Pumpkin Spice. Yum!

erewhon_marketErewhon Market, en saluhall för hälso-freaks. Om du gillar raw food, glutenfritt, vegankrubb eller bara saker med kale så är det hit du ska gå. Utbudet av kombucha var så stort att vi nästan svimmade av beslutsångest. Det är ett perfekt ställe för en snabb lunch eller kvällsmat. Förutom det där med beslutsångesten. Det finns även en liten uteservering som faktiskt är riktigt mysig trots att den ligger alldeles intill parkeringen.

In-N-Out-BurgerRedan på förhand var In-N-Out Burger hypead eftersom till och med matkritikern Anthony Bourdain lovordade snabbmatskedjan som bara finns i Cali. Och burgarna är riktigt bra i all sin enkelhet. Tyvärr finns här inget vegetarisk alternativ, vilket är lite konstigt för att vara Californien och allt.

salt_and_strawVad sägs om glass med smaker som Sea Salt with Caramel Ribbons eller Black Olive Brittle & Goat Cheese. Det kan man få om man vågar på Salt & Straw som ligger bland alla mysiga butiker på Abbott Kinney. Vi fegade ur och tog Roasted Strawberry & Toasted White Chocolate.

Corndog_matkomaVi hann med Muscle Beach. Här ovan ser ni ett alternativt sätt till att bättra på kroppsmassan.

sunset_matkomaSolnedgångarna blev flera på västkusten. Vädret i december/januari är ju inte helt optimalt om man vill bada men för badkrukor är det perfekt. I LA kunde vi ha bara ben men till kvällen var det skönt med en varm tröja. Som en svensk sommar med andra ord…

Bixby_Creek_BridgeBucket list eller ej men att åka Highway 1 är ju en grej som vi länge har drömt om. Den dramatiska naturen, de slingriga vägarna som letar sig fram längs med klipporna till mytomspunna platser. Och det var precis så fantastiskt som vi hade tänkt oss.

malibu_farmFörsta stoppet på vår väg norrut blev Malibu. Längst ut på en lång vacker pir ligger en supermysig restaurang – Malibu Farm.

Malibu_farm_cafeLåt er inte luras av den skeptiska minen. Det var gott!

Morro_bayRoadtrippen tog oss även till Morro Bay som är ett litet fiskarläge med en karakteristisk stenbumling i havet.

IMG_9163Här köpte vi candy corn och chocolate chip peanut butter cookies på den lilla marknaden.

highway_one_kidsDet blev många små stopp längs kusten för att sträcka på benen och för att titta på solnedgångar, sjöelefanter och andra festligheter.

big_surBästa stoppen längs vägen var legendariska Big Sur. Här är naturen kargare och både palmer, anonyma motell och kaffekedjor lyser med sin frånvaro.

Fernwood_general_store_big_surHär hittade vi Fernwood General Store mellan de höga redwood träden. Vi köpte varm choklad och en och annan souvenir.

Golden_Gate_resetipsVäl framme i San Francisco passade vi på att åka över Bron med stort B direkt. Strax brevid det norra brofästet finns den lilla orten Sausalito där alla hus känns som trädkojor.

Processed with VSCO with a9 presetFörsta lunchen i San Francisco blev i form av mexikanskt/koreanskt på Tacorea.

Jamba_juice_matkomaDet är inte alltid som barnen uppskattade våra matval men efter en smoothie så var humöret åter på topp.

Superduper_burgersI San Francisco hittade vi grymma burgare på den lokala kedjan Super Duper Burgers.

Holmes_SFVilken glad överraskning det var när vi upptäckte den ringlande kön utanför Mr Holmes Bakehouse precis runt hörnet från vårt hotell! Neonskylten har troligtvis instagrammats en miljon gånger.

Holmes_CruffinsHello, darlings! Cruffins och annat smaskigt men halva grejen var ju att få gå runt med denna skattkista till låda på SF:s gator.

Ramen_SFNär regnet strilade ner var det rätt gött att smita in på Ramen Underground för en skål rykande varm ramen.

Jane_at_larkin_frukostSan Francisco kändes mer europeiskt. Ett ställe som lätt hade kunnat ligga i Sverige är Jane. Surdegsbröd, gott kaffe och trendiga avokadomackor. Vi satsade på mackor med banan och jordnötssmör. Mums!

The_Mill_SFEtt annat ställe som passade perfekt för oss som började känna lite hemlängtan och suktade efter riktigt bröd var The Mill. Stället är ett samarbete mellan Four Barrell Coffee och Josey Baker Bread.

TheMill_SFAlltså bagels är ju gott men på The Mill hade dom RIKTIGT bröd. Eller som Klara sa ”När brödet inte är hembakt såhär så är det på låtsas”.

Processed with VSCO with s1 presetHejdå San Francisco!

Beautys_bagels_oaklandPå vägen ut och en googling senare hittade vi till ett riktigt litet guldkorn – Beauty’s Bagels i Oakland. Här serveras Montreal-style bagels som är bakade i vedeldsugn. Degen skiljer sig också lite åt och är mindre fluffig och lite sötare och den klassiska smak-kombon är salt/peppar.

Disneyland_resetips_californienVi avrundade resan till Cali med ett efterlängtat besök på Disney Land. För er som funderar på att åka dit säger jag bara ett ord – Fast Pass. Sjukt smart system där man alltså tar en kölapp i förväg och där man sedan får glida förbi suckers i kön.

IMG_9148Läs gärna Matkoma i USA – Del 1 – Colorado.

En kommentar Lägg till

Kommentera