Tunnbröd

 

Detta är ett recept som jag har gjort under flertalet eftermiddagar, ackompanjerat av Fresh Prince, nån Dr Quinn-repris eller i sämsta fall Lilla Huset på prärien.  Alltså inte i nutid utan back in the days, på 90-talet, när jag och min syrra var små och hade scrunchies och jazzbyxor.  Då brukade vi ofta göra tunnbröd till mellis efter skolan. Och nu har receptet följt med mig till nutid och nu har receptet även fått följa med ut på äventyr i skogen.

Tunnbröd (4-6 st)

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl rågsikt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk brödkryddor (ex anis, fänkål)
  • 25 g rumpstempererat smör
  • 1 tsk sirap (ljus eller mörk)
  • 1 dl filmjölk/yoghurt
  1. Blanda alla de torra ingredienserna. Har du hela kryddor så mortlar du dem först.
  2. Tillsätt sirap och smör och nyp ihop så att sirapen och smöret fördelar sig jämnt.
  3. Rör ner filmjölken och forma till en deg.
  4. Dela i 4-6 delar och forma till runda bullar. Kavla ut. Nagga.
  5. Grädda i en torr stekpanna på medelvärme på båda sidor.
  6. Linda in i en handduk och servera sedan med smör.

 

Kommentera